Rijk van Nijmegen

Honderden asielzoekers toch niet vandaag weg

De noodopvang aan de Winkelsteeg in Nijmegen
© ANP
NIJMEGEN - Op 1 mei hadden 500 asielzoekers weg moeten zijn uit de opvang in Nijmegen. Maar dat gaat niet lukken, aldus het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
De 500 asielzoekers die deze woensdag de eerste mei weg hadden moeten zijn uit de opvang op voormalig sportpark Winkelsteeg in Nijmegen worden de komende dagen verplaatst. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het was de afspraak met de gemeente dat ze deze woensdag allemaal weg zouden zijn en dat er nog 200 een tijd langer zouden blijven.

Niet helemaal dicht

De gemeente Nijmegen maakte dinsdag bekend dat de opvang deze woensdag niet volledig hoefde te sluiten. Van de 700 mensen die er deze week nog waren, mogen er 200 nog maximaal twee weken blijven. De andere 500 zouden woensdag dus weg moeten zijn, maar dat gaat volgens het COA niet lukken. "Het is echt sprokkelen, je kan niet in een keer 500 mensen onderbrengen", aldus een woordvoerder van het COA.

Geen dealbreaker

Eerder liet de gemeente weten dwangsommen op te willen leggen aan het COA als het de afspraken niet nakwam. Maar de dwangsommen blijven uit, meldt een woordvoerder van de gemeente. "Dat het verplaatsen van 500 mensen nu een paar dagen langer op zich laat wachten, is geen dealbreaker", aldus de woordvoerder van de gemeente: "We hebben er begrip voor. Maar we gaan het COA niet in gebreke stellen. We weten dat het COA er hard aan werkt. Het gaat ook om mensen."
De gemeente wilde de asielzoekers op tijd weg hebben, omdat op de plek van de opvang woningbouw begint en de huizen anders te laat opgeleverd zouden worden. Maar nu een deel van de locatie op tijd wordt afgebouwd, kan de gemeente beginnen met de eerste werkzaamheden.