Rijk van Nijmegen

Nijmegen en COA vinden oplossing, noodopvanglocatie grotendeels dicht

Opvanglocatie de Winkelsteeg in Nijmegen sluit.
© ANP
NIJMEGEN - Noodopvanglocatie Winkelsteeg in Nijmegen sluit grotendeels op 1 mei. De laatste 200 bewoners blijven nog maximaal twee weken. Dat meldt de gemeente Nijmegen dinsdagmiddag.
De gemeentelijke noodopvanglocatie zou op 1 mei volledig sluiten. De gemeente drong daar vorige week nadrukkelijk op aan bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), mede omdat op deze plek in mei moet worden begonnen met de eerste werkzaamheden voor woningbouw.

Binnen twee weken andere opvang

Nu is overeengekomen dat maximaal 200 bezoekers nog maximaal twee weken op de locatie blijven, zodat het COA voor hen een andere plek kan vinden. Voor de andere 500 bewoners is dit al gelukt.
Burgemeester Bruls: “Gezien de situatie van het COA is het positief dat zij het merendeel van de bewoners van TGO Winkelsteeg kunnen herplaatsen. Dat er nog maximaal 200 personen voor maximaal twee weken blijven, vinden wij acceptabel omdat de werkzaamheden voor het geplande woningbouwproject op de locatie wel door kunnen gaan. Tijdelijk verplaatsen voor twee weken, want dan moet het COA een plek voor ze hebben gevonden, vinden we niet humaan voor deze personen."

Zes maanden verlengd

Sinds 22 april 2023 is de tijdelijke gemeentelijke opvanglocatie Winkelsteeg in bedrijf. Overeengekomen was dat deze per 1 november 2023 zou sluiten. Op verzoek van het COA is deze termijn verlengd tot 1 maart 2024. Daarna is nogmaals verlengd met twee maanden, omdat het COA geen vervangende plekken kon vinden.