Gelderland

Wat te doen met een zeiknatte tent?

Tenten zijn ondergelopen met regenwater
© Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Kamperen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Ons kikkerland staat er om bekend dat het vaak regent, maar ook in andere landen kan er wel eens een buitje over de camping trekken. Hoe zorg je er nou voor dat je doorweekte tent goed opdroogt en je hem de volgende kampeertrip weer kunt gebruiken?
De stevige regenbuien van afgelopen week hebben flink huisgehouden op de Gelderse campings. Zo stroomden de campings in de gemeente Barneveld vol en liepen de campinggasten tot aan hun knieën in het water. Ook liep het regenwater de tenten in en zijn kampeerders eerder vertrokken.
Het is natuurlijk al ontzettend vervelend om je vakantie eerder af te moeten breken vanwege het slechte weer maar terugkeren met een natte tent is ook niet fijn. Wij delen wat tips zodat je je tent weer zo snel mogelijk op kunt laten drogen zodat je hem in betere tijden weer op kunt zetten.

Stap 1: Weersomstandigheden

Volgens Roland Haage, eigenaar van camping De Haegehorst in Ermelo is het in eerste instantie belangrijk dat je je tent goed en strak opzet. "Zo kan de tent vaak al beter tegen de regen die valt", zegt hij. "Daarnaast is goed materiaal het halve werk." Is de dag van vertrek aangebroken en staat er weer regen voorspeld? Pak indien mogelijk dan alvast je tent in. Zo zorg je ervoor dat de tent niet nog natter wordt dan dat hij al is.

Stap 2: Losjes vouwen

"Probeer de tent niet met moeite terug te krijgen in de tentzak, vouw alles zo losjes mogelijk op en leg hem dan achterin de auto", meldt kampeerwinkel Obelink. Door de tent losjes op te vouwen kan er nog lucht bij komen en voorkom je schimmelvorming. "Dit is echt de enige manier anders krijg je spocht", beaamt Jack Borgers, campingeigenaar van De Midden Veluwe.

Stap 3: Schoonmaken

De tent dient schoon te zijn voordat je hem droogt. Zo meldt Decathlon dat het belangrijk is om eventuele modder, vuil of andere verontreinigingen met een zachte borstel of spons te verwijderen. Ook is het belangrijk dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt omdat dit de waterbestendige coating van de tent kan beschadigen.

Stap 4: Direct drogen!

Zet de tent thuis direct op om hem te laten drogen. Als je geen ruimte hebt om de tent uit te zetten, hang hem dan uit over bijvoorbeeld een balustrade of wasrek. Doe dit wel in een goed geventileerde ruimte. "Dit helpt bij het versnellen van het droogproces en het voorkomen van schimmel", meldt sportwinkel Decathlon. Daarnaast is het handig om de tentcomponenten apart van elkaar te drogen, dus ook de hoes van te tent. Laat de tent niet meer dan vierentwintig uur nat opgevouwen.
Zowel Borgers als Harrie Uithol, eigenaar van camping de Pampel in Hoenderloo zijn het erover eens, "Na regen komt zonneschijn. De zon is toch wel de beste oplossing."

Stap 5: Controleren

Volgens Obelink is het belangrijk om de tent pas op te vouwen als je zeker weet dat alles droog is. "Als je twijfelt, voel dan even aan de naden. Hier is de stof vaak het dikst en als de naden helemaal droog zijn dan is de rest van de tent dat waarschijnlijk ook", melden ze. Volgens Decathlon kan zelfs een klein beetje vochtigheid leiden tot schimmelvorming als de tent langdurig opgeborgen wordt.

Stap 6: Opbergen

Volgens de sportwinkel is het slim om je tent op te bergen in een koele, droge en goed geventileerde ruimte. Gebruik een ademende opbergzak in plaats van een plastic zak om condensatie te voorkomen.