Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Gelderland wil ook miljardeninvestering in chipindustrie, net als Eindhoven

Ook vanuit Gelderland klinkt een roep om een miljardeninvestering: 'We lopen hier tegen dezelfde problemen aan.'
© ANP
ARNHEM - Gelderland kijkt jaloers naar de investering van 2,5 miljard euro die de regio Eindhoven onlangs heeft gekregen om de chipsector te stimuleren. Want ook hier zitten belangrijke chipbedrijven en ook die moeten behouden blijven, vinden de provincie en The Economic Board Arnhem-Nijmegen.
Het kroonjuweel ASML zit dan wel in Eindhoven, andere belangrijke chipbedrijven zoals Besi (Duiven), Nexperia (Nijmegen) en een deel van de productie van NXP bevinden zich in Gelderland. "Zo'n kleine 40 bedrijven in de regio Arnhem-Nijmegen zijn goed voor een omzet van 3 miljard euro", zegt Jan van Dellen. Hij is algemeen directeur van The Economic Board Arnhem-Nijmegen, een regionale samenwerking van overheden, ondernemers en het onderwijs.
Vorige maand kondigde het demissionaire kabinet aan 2,5 miljard euro te investeren in de regio Eindhoven. Dat geld moet het vestigingsklimaat voor de microchipindustrie verbeteren. Chipbedrijf ASML, dat essentieel is voor de wereldwijde chipsector, waarschuwde eerder dat het zich daar zorgen over maakt.

Groot probleem

Hoewel Van Dellen zeer positief is over de investering in Eindhoven, ziet hij dat de industrie in Gelderland tegen dezelfde problemen aanloopt. "In Eindhoven loopt het helemaal vast op gebied van infrastructuur en woningen terwijl er een enorme groei zit in de chipindustrie, dat zie je hier ook. We willen ervoor zorgen dat bedrijven hier willen blijven. Daar maken wij ons op dit moment ook zorgen om. In de provincie hebben we een opgave liggen van 100.000 woningen en staan we continu in de file. Als je dat bij elkaar optelt hebben we gewoon een groot probleem."
Volgens van Dellen liggen daar voornamelijk de zorgen en uitdagingen. Genoeg woningen, goede bereikbaarheid én talent. Als het niet aantrekkelijk is om in de regio te werken, zijn ze bang niet voldoende mensen te vinden. "Bedrijven investeren miljoenen, dan wil je zeker weten dat je de mensen hebt om het werk te kunnen doen. Zo wil je studenten die klaar zijn met hun opleiding vasthouden, maar je wil ook ander werkend personeel aantrekken."

Krachten bundelen

De miljardeninvestering in Eindhoven kreeg de naam 'Project Beethoven'. Het plan in Gelderland is omgedoopt tot 'Chopin'. "Het ministerie is op de hoogte van de plannen die we hebben", zegt Van Dellen. "Er liggen natuurlijk ook een aantal plannen, zoals de woningopgave, die daarbij helpen. Maar als we onze krachten bundelen dan zijn we in staat om iets heel moois te doen voor de regio en voor heel Nederland", aldus van Dellen.